Aft nav: En viktig ressurs i arbeidslivet

07 august 2024 Silje Elise Johansen

editorial

Arbeidslivets dynamikk er konstant i endring, og det er vitalt for både arbeidsgivere og arbeidssøkere å holde seg oppdatert på de ressursene som er tilgjengelige for dem. En slik ressurs er «aft nav,» som kan være et begrep ikke alle er kjent med, men som spiller en betydelig rolle i mange menneskers yrkesaktive liv. I denne artikkelen går vi nærmere inn på hva aft nav er, dens funksjon og betydning i samfunnet, og hvordan organisasjoner som Fossheim AS spiller en viktig rolle i å støtte individer og bedrifter gjennom deres tjenester.

Hva er aft nav?

Aft nav representerer «arbeidsforberedende trening» (AFT), som er et tiltak administrert av NAV (Norsk Arbeids- og Velferdsetat). AFT-tiltaket er designet for å hjelpe personer som står utenfor arbeidslivet med å styrke sine muligheter for å komme i arbeid eller utdanning. Dette er et viktig verktøy i NAVs arbeid for å inkludere flere i arbeidslivet og bidra til å redusere arbeidsledighet i Norge.

Kjernen i AFT er å gi den enkelte deltaker individuell oppfølging og tilrettelegging av arbeidstrening. Det brukes ofte i situasjoner hvor den tradisjonelle veien til arbeidslivet, for eksempel gjennom utdanning eller tidligere jobberfaring, ikke er tilstrekkelig eller aktuell. Tiltaket omfatter karriereveiledning, arbeidstrening i reell arbeidssituasjon og kompetanseheving, med målet om å øke deltakernes sjanser på arbeidsmarkedet.

Hvem kan dra nytte av aft nav?

Arbeidsforberedende trening gjennom NAV er tilgjengelig for et bredt spekter av personer som trenger støtte for å komme tilbake i jobb. Det kan for eksempel være snakk om langtidsledige, unge uten arbeidserfaring, innvandrere som trenger å tilpasse seg det norske arbeidsmarkedet, eller personer med ulike helseutfordringer som trenger et tilpasset arbeidstilbud.

AFT-programmet tar sikte på å være fleksibelt og individuelt tilpasset, noe som betyr at det vektlegges en personlig tilnærming der hver enkelt deltakers behov og mål vurderes. Dette sikrer at støtten hver deltaker mottar, er rettet mot akkurat det de trenger for å øke sin ansettbarhet og selvtillit i jobbsøkerprosessen.

aft nav

Prosessen i arbeidsforberedende trening

Den faktiske prosessen i AFT begynner vanligvis med en kartlegging av arbeidssøkerens ferdigheter, behov og interesser. Deretter utvikles en plan som inkluderer ulike aktiviteter og målsettinger. Målet er å gjøre deltakerne klare for arbeidslivet så raskt som mulig, gjennom å gi dem nødvendig erfaring, nettverk og ofte spesifikk fagopplæring.

En typisk dag for en person i AFT kan inkludere jobbsøkerkurs, praksisplass i en bedrift, oppfølgingssamtaler og diverse faglige kurs. Gjennom denne prosessen opparbeider deltakere arbeidserfaring samtidig som de får kontinuerlig veiledning og støtte fra NAV sine rådgivere og eventuelle samarbeidspartnere innen ulike bransjer.

Rollen til Fossheim AS og tilsvarende organisasjoner

Organisasjoner som Fossheim AS er ofte avgjørende i å bistå NAV med å levere effektive arbeidsforberedende tiltak til de som trenger det. Fossheim AS tilbyr tilrettelagte arbeidstreningstiltak og arbeidsinkludering, noe som er en sentral del av aft nav-tilbudet. Deres eksperter jobber sammen med både arbeidssøkere og lokale bedrifter for å skape win-win situasjoner der arbeidssøkere kan få verdifull erfaring og bedrifter kan dra nytte av motiverte og veiledede nye medarbeidere.

Organisasjoner som Fossheim spiller en kritisk rolle i å skape konkrete arbeidserfaringer for deltakerne samtidig som de gir opplæring og veiledning som styrker deres sjanser for å lykkes på arbeidsmarkedet. De fungerer som en brobygger mellom NAV og næringslivet, noe som er avgjørende for en vellykket implementering av AFT-programmet.

Flere nyheter